Tuinseizoen 2015

Bedankuitje voor de vrijwilligers van de Buurttuin (10-2015)

Nog een keer samen komen voor de “winterstop”, tijdens een rondleiding van een lokale gids door de Veste in Brandevoort. Een mooie afsluiting van het tweede jaar van Buurttuin Brandevoort.

De route ging langs vele gevelstenen en geveltuinen. Uiteraard ook langs de Buurttuin. Met veel nieuwe kennis over het centrum van Brandevoort op zak, konden we ons weer opwarmen tijdens de high tea. Deze was klaargemaakt door een bestuurslid en gesponsord door Albert Heijn Brandevoort.

Namens de werkgroep: Alle vrijwilligers bedankt voor jullie inzet dit jaar! We zien jullie graag terug in de lente!

DSC_0097   DSC_0101

DSC_0106   DSC_0107

DSC_0111

We hebben prijs!

Buurttuin Brandevoort heeft de “Ine van de Laar van Vijfeijken award” gewonnen. Dit is een wisseltrofee van Groei en Bloei. Deze trofee is vernoemd naar een bestuurslid van afdeling Helmond. Groei en Bloei deelt deze prijs elk jaar uit aan een deelnemer van de Opentuinendag, voor de mooiste, aparte of vernieuwende tuin. En dit jaar is dat onze tuin! Daar zijn we trots op! Wendie Linders neemt de prijs in ontvangst namens de Buurttuin, uit handen van Ine van de Laar van Vijfeijken.

wisseltrofee

Nieuwe picknicktafel en bank geplaatst (03-09-2015)

Om even uit te rusten van een rondwandeling óf voor een picknick in de tuin óf te pauzeren op de werkochtenden. Er staat vanaf nu een bijzonder mooie picknicktafel en een bankje in de tuin.

DSC_2168    P1100072 P1100075 P1100081

Snijbiet (31-08-2015)

Heel veel mooie snijbiet op een rij in verschillende kleuren (vlakbij de kas achterin de tuin). Er zijn veel recepten te vinden met snijbiet op internet. Leuk en lekker om eens uit te proberen.

DSC_2155

Steeds meer pompoenen komen te voorschijn onder de grote bladeren van de plant. Sommige groeien op bijzondere plekken, zoals hieronder te zien bijvoorbeeld aan de andere kant van het hek.

DSC_2131   DSC_2151

De opslagcontainer staat bij de tuin (26-07-2015)

Eindelijk een plek dichtbij om het materiaal op te bergen. Mondomijn, bedankt dat we zolang gebruik mochten maken van jullie berging.

DSC_1680

Ui in de lente:) lenteui (21-06-2015)

DSC_1653

Framboos of framblij (18-06-2015)

Ze zijn erg lekker en heel mooi, zeker zo in de avondzon!

DSC_1644

Goudsbloem (14-06-2015)

De eerste goudsbloemen gaan open.

DSC_1627

Omroep Brabant op bezoek in de Buurttuin (03-06-2015)

cameraploeg1

Bekijk het filmpje via onderstaande link:

Je woont in een stad en je wilt een moestuin, wat te doen?

Nieuwe kas (16-05-2015)

Na lang puzzelen en bouwen staat de nieuwe kas. Het ziet er erg mooi uit. De vrijwilligers krijgen bij het zien van de kas al zin in tomaten en komkommer!

DSC_1559  DSC_1554

DSC_1561  DSC_1572

Bieslook (05-2015)

DSC_1531

Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Bieslook is goed te combineren met peterselie.
Het kruid doet het goed in gerechten waarbij mayonaise wordt gebruikt, zoals in gevulde eieren of dipsausjes.

Ook de bloemen kunnen worden gegeten. Deze zijn geschikt als garnering van gerechten. Ook kunnen deze worden gebruikt in bloemstukken of droogboeketten. (bron: Wikipedia)

Heel veel gedaan (18-04-2015)

De kas is eindelijk afgebroken. Helaas was de kas zo ver kapot gegaan, dat deze niet meer bruikbaar was. Ook zijn er al een aantal groenten gezaaid en zijn er drie bijzondere soorten aardappels mooi in rijen gepoot:

– Vitelotte Noire, een aardappelras van onbekende origine, de zogeheten “vergeten aardappel”. De schil is donkerpaars. De binnenkant is paars met violette aders en behoudt zijn kleur tijdens het koken. Het water waarin de aardappels worden gekookt, kleurt tijdens het koken groen. Net als bijvoorbeeld de opperdoezer ronde, heeft deze aardappel veel pitten en kan hij beter in de schil gekookt en daarna geschild worden. (bron: Wikipedia)

– Ratte, deze knollen zijn niervormig en hebben een gele gladde schil. Het vruchtvlees is eveneens geel.

– Raja Bio, zijn iets kruimig en lekker om te koken en te bakken. De schil is rood en het vruchtvlees geel.

– Gloria, een kruimige geelschillige aardappel

 

Mondomijn (02-04-2015)

Vandaag hebben kinderen van Mondomijn gewerkt in de buurttuin. Onder begeleiding van een leerkracht of ouder kwamen ze naar de buurttuin “gewaaid”. Ondanks de koude wind, hebben ze goed gewerkt.

DSC_1478 DSC_1467 DSC_1460

Start van het seizoen (21-03-2015)

Er is hard gewerkt op deze eerste lentedag. Helaas regende en waaide het flink waardoor er minder lang gewerkt kon worden dan gepland. Maar alsnog is er flink wat werk verzet en is iedereen tevreden, met rode wangen van de kou, naar huis gegaan.

DSC_1451 DSC_1448 DSC_1447 DSC_1443

Start van het seizoen op 21 maart.

Op deze eerste lente dag worden de eerste kruiwagens compost op de tuin gereden. De oude kas wordt opgeruimd en de paden breder gemaakt met houtsnippers. Heb je zin om te komen kijken of een handje mee te helpen, dan ben je van harte welkom. Voor koffie en thee en een lunchpakket wordt gezorgd door sponsor bij evenementen Albert Heijn Brandevoort.